SKV is in Veendam begonnen met een test met snelle draadloze internetverbindingen als alternatief voor glasvezel in buitengebieden en op bedrijventerreinen. Een kleine schotelantenne volstaat straks om deze locaties aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van SKV.

De bedrijven De Boer Groothandel & Schuur Kantoorcentrum en Oldenburger|Fritom op het bedrijventerrein De Zwaaikom in Veendam zijn als eerste via een straalverbinding draadloos verbonden met SKV.

SKV loopt voorop

Het Veendammer kabelnet loopt met deze ontwikkelingen vooruit op plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken om met ingang van september radiofrequenties beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van snel draadloos internet op het platteland.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken kunnen internetbedrijven vanaf 1 september een vergunning aanvragen voor gebruik van speciale radiofrequenties voor internet.

Minister Kamp heeft de Tweede Kamer vandaag schriftelijk ingelicht over zijn plannen. Toevallig op dezelfde dag dat SKV met de pilot begint met straalverbindingen voor internet.

Groninger gemeenten

“Wij zijn een jaar geleden begonnen met onderzoek naar betaalbare betrouwbare snelle alternatieve oplossingen”, zegt algemeen manager Bert Feiken van SKV.

Er wordt samengewerkt met technische partners, enkele bedrijven en Groninger gemeenten.

SKV legt in de hele gemeente Veendam glasvezel aan voor particulieren. Daartoe behoren ook de buitendorpen. SKV hanteert daarbij uiterst concurrerende tarieven.

Glasvezel in heel Veendam

De test met snelle straalverbindingen voor internet staat los van de uitrol van het glasvezelnetwerk in de gemeente Veendam, zegt Feiken. “We beginnen met dit project omdat we het van maatschappelijk belang vinden dat het platteland ook wordt voorzien van snel internet. SKV is een ideële stichting zonder winstoogmerk. We willen onze kennis, ervaring en onze technische en administratieve faciliteiten graag delen met onafhankelijke lokale corporaties en gemeenten.”

Vanuit het bedrijfsleven en 9 Groninger gemeenten is er ook vraag naar betaalbare oplossingen voor bedrijventerreinen en in buitengebieden. Een aantal bedrijventerreinen in Veendam wordt door SKV aangesloten op glasvezel, maar niet alle. Het aanleggen van een glasvezelverbinding met deze locaties met slechts een of enkele aansluitingen is onrendabel.

De straalverbinding voor internet is een veelbelovend alternatief voor deze locaties.

Buitengebied kan heel snel worden aangesloten

Als de test goed uitpakt kunnen bedrijven en particulieren in de buitengebieden volgens technisch manager Freddy van Egmond van SKV in principe heel snel worden voorzien van een breedbandverbinding.

“Er wordt getest met internetverbindingen met een snelheid 30 Mb up- en download. De geplaatste techniek is geschikt om 100 Mb symmetrisch te leveren. We beginnen bewust met slechts 30 Mb. Hogere snelheden dan 100 Mb zijn uiteindelijk ook mogelijk, maar dan moeten er andere technische voorzieningen worden getroffen.”

SKV in de media

  • RTV Noord besteedde maandag op radio, tv en internet aan de pilot van SKV. Je kunt de uitzending terugzien via de rubriek Uitzending Gemist op de website van RTV Noord.
  • Dagblad van het Noorden besteedde dinsdag op de website DvhN.nl en in de krant aandacht aan het project.