Festival UHD TV bij SKVSKV is de eerste Nederlandse provider met een 4K zender. De Nederlandse Ultra HD-zender Festival 4K is vanaf nu als demonstratiekanaal beschikbaar voor mensen met een tv-toestel dat geschikt is voor deze hoge beeld- en geluidskwaliteit en HEVC ondersteund (ook wel h.265 genoemd).

Festival 4K is een ‘feel good zender’. De nadruk ligt op het bieden van de beste pop, rock, jazz, dance, musical, modern circus, opera en stadionshows. Het kanaal is bij SKV te zien via kanaal 888.

De programmering bestaat op dit moment uit blokken van zes uur die achter elkaar herhaald worden. De zender wil in de loop van het jaar de programmering naar blokken van twaalf uur uitbreiden. Uiteindelijk moet er in 2017 een unieke 24-uurs programmering te zien zijn.

Op het nieuwe tv-kanaal zijn muziek- en theaterevenementen te zien met een geluidskwaliteit van honderd procent Dolby Digital Audio en een volwaardige 4K Ultra HD-beeldkwaliteit, met een beeldresolutie van 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. De zender heeft een eigen YouTube-kanaal met previews die op de computer een goede indruk geven van de hoge beeld en geluidkwaliteit.

De nieuwe Ultra HD zender is een initiatief van de Nederlandse mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch. Festival 4K wordt door het Steenwijk gevestigde bedrijf Basmedia technisch gefaciliteerd. Jur Bron en Gerard Ardesch zijn ook eigenaren van de tv-zenders TV Oranje, SchlagerTV en Nashville TV. Deze zenders zijn ook te zien via SKV.

Ultra HD (4K) tv’s worden sinds 2012 verkocht. Deze nieuwe moderne televisies leveren een beeldkwaliteit die vier maal beter is dan Full-HD.

De laatste tijd lanceren steeds meer fabrikanten UHD televisies. Bekende merken zijn:

  • LG Ultra HD
  • Philips Ultra HD
  • Samsung SUHD
  • Sony Ultra HD
  • Toshiba Ultra HD
  • Panasonic Ultra HD