Heeft u zich ook wel eens afgevraagd hoeveel dataverkeer een abonnee gemiddeld genereert? Of waar al dat verkeer naar toe gaat? Hoeveel mensen kijken er momenteel naar Netflix? Hoeveel Veendammers kijken er nu via internet naar de Olympische winterspelen in Noord-Korea?

Al geruime tijd heeft SKV een grafiek op de website staan waar te zien is wat het totale internetverkeer van alle abonnees is. Deze grafiek wordt elke 5 minuten ververst zodat u op elk moment van de dag kan zien wat het verbruik is.

We willen u graag eens ‘achter de schermen’ mee laten kijken.

Hoeveel abonnees heeft SKV?

Op dit moment maken ruim 8600 abonnees gebruik van een internetverbinding van SKV. Het grootste deel doet dat via het glasvezelnetwerk en de rest via het (COAX) kabelnetwerk.

De abonnementen variëren van 3 Mb tot 600 Mb ( 600 Mb alleen via glasvezel) en zijn allemaal symmetrisch. Dat wil zeggen dat de downloadsnelheid gelijk is aan de uploadsnelheid. Dit in tegenstelling tot ADSL/VDSL waar dat technisch niet mogelijk is.

Het totale internetverkeer van 8600 abonnees. Een piekverbruik van 6,52 Gbps ( 759 Kbps per abonnee).

In bovenstaande grafiek is een meting over 24 uur te zien. Het verbruik begint ‘s morgens rond 6 uur toe te nemen tot de piek om 22.00 uur.

Deze grafiek laat ook duidelijk zien dat het downloadverkeer veel hoger is dat het uploadverkeer. Gemiddeld over de hele dag is de verhouding ongeveer 10 : 1.

Om er voor te zorgen dat alle abonnees hun volledige snelheid behalen worden er op diverse punten in het netwerk metingen verricht. Hierdoor kunnen we snel ingrijpen als er ergens in het netwerk een capaciteitsprobleem zou kunnen ontstaan. We doen dat op knooppunten waar het verkeer van 200 abonnees samenkomt.

Het totale internetverkeer van 200 abonnees.

 

Waar naar toe?

Waar bestaat dat verbruik nu uit ? Hoewel we de specifieke inhoud van het internetverkeer niet weten hebben we voor een deel van het internetverkeer wel inzicht waar dat naar toe gaat. Met enkele grote aanbieders van internetdiensten (Netflix, Akamai, Google, RTL, etc.) hebben we een ‘rechtstreekse’ verbinding en kunnen daar het totale verbruik van meten.

Hieronder de grafieken van onze Top 5 van grootverbruikers. Het zal u niet verbazen dat Netflix op nummer 1 staat met op geringe afstand Google.

Op het piekmoment gaat 1,9 Gb ( 29% van het totale internetverkeer) naar de videostreamingdienst Netflix waardoor deze dienst met stip op nummer 1 staat wat het internetverkeer betreft.

Netflix genereert een piekverbruik van 1,9 Gbps (29% van het totale internetverkeer)

 

Voldoende capaciteit

Het netwerk van SKV heeft een 2 x 10 Gb verbinding voor het internet. Deze beide glasvezelverbindingen zijn geografisch van elkaar gescheiden. Mocht één van de verbindingen uitvallen dan kan de andere verbinding het volledige verbruik opvangen. Voldoende capaciteit dus voor alle ruim 8600 abonnees van SKV.

Ook voor de toekomst is er genoeg capaciteit. Als we ten slotte het verbruik van het afgelopen half jaar bekijken zien we geen spectaculaire stijgingen van het totale internetverkeer.

Totale internetverkeer SKV van het afgelopen half jaar.