SKV is marktleider in Veendam. Bijna alle Veendammers kijken televisie via het eigen plaatselijke netwerk. Ruim zeventig procent van alle abonnees maakt ook gebruik van de supersnelle internetverbinding via SKV. Hebben zij allemaal de juiste keuze gemaakt?

Het consumentenprogramma Vara Kassa! zocht samen met de bekende Groninger internetondernemer Ben Woldring uit waar je op moet letten als je perfect beeld en geluid wilt ontvangen.”Een tiental televisieaanbieders, honderden zenders en zenderpakketten. De één adverteert met sport, de ander met series. Waar moet je zijn voor de beste deal? Samen met Internetten.nl probeert Kassa een weg te banen door het woud aan digitale zenders en pakketten.”

Kassa belicht bij het onderzoek alleen landelijke aanbieders. Lokale aanbieders als SKV komen in het onderzoek helaas niet voor. Dat wil niet zeggen dat inwoners in Veendam die SKV willen vergelijken met andere aanbieders niets aan de uitzending hebben. Ben Woldring van Internetten.nl legt haarfijn uit dat mensen eigenlijk het beste voor een aanbieder via kabel of glasvezel kunnen kiezen.

“Als je kijkt naar de prijs dan staan Online, Tele2 en ook Vodafone heel hoog in de vergelijking, maar er is wel degelijk veel kwaliteitsverschil tussen de providers en de verschillende pakketten die je worden aangeboden. Dat heeft te maken met de techniek die wordt gebruikt door de aanbieders”, zegt Ben Woldring.

“Het heeft te maken met de bitrate. Eigenlijk zou je provider voordat je een abonnement afsluit moeten aangeven welke bitrate er gebruikt wordt. Grofweg kun je zeggen dat je via glasvezel of kabel de beste verbinding hebt. Daar is de bitrate het hoogste. Als je kijkt via adsl of vdsl is de verbinding minder groot en kan er ook minder bitrate door de provider gebruikt worden om het tv-signaal door te geven. Dat zie je dan ook duidelijk terug in de kwaliteit van het beeld. Nederland 1 HD ziet er bij de ene provider heel anders uit dan bij de andere provider.”

SKV biedt alle abonnees standaard de hoogste bitrate aan voor het tv-signaal. HD is ook echt HD van de hoogste kwaliteit via het SKV netwerk. Zowel op kabel als via glasvezel.