Slecht beeld? Traag internet? Wat is er aan de hand?

Kabelnet Veendam beschikt over kwalitatief hoge verbindingen. Wij willen onze klanten perfect beeld voorschotelen en stabiele internetverbindingen. Dat lukt vrijwel altijd. Maar soms valt de kwaliteit tegen. Soms als gevolg van een technische storing in onze apparatuur. Maar vaak ook als gevolg van externe factoren waar wij helaas geen grip op hebben. We proberen u op deze pagina uit te leggen waarom.

Nog nooit was er zo’n enorme keuze aan electronica als tegenwoordig. Radios, televisies, video-apparatuur, smartphones, tablets, laptops, magnetrons, draadloze deurbellen, babyfoons, drones en ga zo maar door. Om nog niet te spreken van de diverse zendmasten van telefoonproviders als KPN, Vodafone en T-Mobile die her en der in de gemeente staan en de vele wifi-routers bij u in de straat.

Moderne electronica storingsgevoelig

Al deze moderne apparaten zenden radiogolven uit. Ze kunnen er stuk voor stuk voor zorgen dat het beeld van uw moderne digitale tv-ontvanger wordt gestoord of de draadloze internetontvangst plots wegvalt of veel trager is dan u gewend was.

Sommige mensen wijzen bij deze storingen met een beschuldigende vinger naar het kabelnetwerk. Alle kabelaanbieders worden dagelijks geconfronteerd met deze problemen. Helaas kunnen zij u meestal niet helpen.

Kabelaanbieders als Kabelnet Veendam zijn verantwoordelijk voor de aanlevering van hun diensten tot de hoofdcontactdoos in de woning. Vanaf de contactdoos is de abonnee zelf verantwoordelijk.

Binnenhuisbekabeling

Abonnees kunnen vaak de storing verhelpen door zelf binnenshuis hun eigen coaxkabels en UTP-verbindingen te controleren. We zijn tegenwoordig gewend om in huis meerdere tv-toestellen aan te sluiten op een en dezelfde wandcontactdoos. Dat kan, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren. Met de juiste koppelingen. Met de juiste kabels.

Goedkope coaxstekkers en goedkope dunne coaxkabels zijn gevoelig voor externe straling. Deze kabels zijn vaak verantwoordelijk voor de  storingen.

Vergelijk uw kabelverbindingen met een waterslang

Vergelijk al die kabels met tuinslangen die u met koppelstukken aan elkaar hebt verbonden. Als deze koppelstukken poreus zijn of niet goed worden aangesloten ontstaan er lekken. Zodra u de kraan opendraait ziet u het water uit de koppelstukken sijpelen of spuiten. U ziet meteen wat er aan de hand is.

Radiostraling is onzichtbaar. Maar het principe is vergelijkbaar met de aan elkaar gekoppelde waterslangen. Verkeerde of kwalitatief slechte koppelingen met verkeerde metaallegeringen zorgen voor stralingslekkage die de kwaliteit van uw verbinding aantast.

90% van de gemelde storingen worden veroorzaakt door gebreken aan de eigen installatie van de abonnees.

Stappenplan bij storingen of slecht signaal

  • Controleer stekkers en snoeren op slechte verbindingen
  • Begin uw controle bij de CAI aansluitdoos (SKV); sluit hierop een goed snoer en 1 TV toestel aan
  • Heeft u nu nog slecht beeld? Bel dan de storingsdienst
  • Heeft u geen beeld? Zoek dan naar slechte verbindingen in uw eigen installatie
  • U heeft meerdere toestellen in gebruik? Als een van deze toestellen wel goed beeld geeft, betekent dit dat in uw woning, het signaal goed binnen komt. U moet het probleem in uw eigen binnenhuisbekabeling zoeken.
  • Bij de montage van stekkers aan coaxsnoeren (gebruikt voor aansluiting op het CAI net), dient u er voor te zorgen dat de afscherming van deze kabels niet met de kern van de kabel in contact komt. In dat geval ontstaat er namelijk kortsluiting die zorgt voor storing.
  • Tenslotte kunt u nog kijken of u uw TV goed heeft ingesteld.

Als dit niet helpt, kunt u altijd contact met ons opnemen.