SKV breidt het aantal tv-kanalen waarbij HbbTV wordt aangeboden uit. Behalve NPO, SBS6, Net5 en Veronica – die al beschikbaar waren met HbbTV – zijn nu ook de Duitse zenders ZDF, 3sat, Pro7 en Sat1 opgewaardeerd met deze moderne digitale techniek.

In 2015 wordt gekeken of er meer zenders inclusief het HbbTV signaal doorgegeven kunnen gaan worden.

HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie en wordt door velen gezien als teletekst 2.0. Met deze nieuwe optie kunnen omroepen en andere content providers hun diensten aanvullen door interactiviteit aan het televisiekanaal te koppelen.

Wat is HbbTV?

HbbTV is een open standaard die tv-kijken combineert met internetdiensten en zo een nieuwe laag over het traditionele tv-beeld legt. Er worden net als bij standaard teletekst extra gegevens meegezonden met het tv-signaal. Deze digitale gegevens worden door het televisietoestel of de decoder (mediabox) gecombineerd met gegevens van het internet.

Uitzending Gemist en Mediathek

Er kan via het HbbTV-signaal achtergrondinformatie over een programma getoond worden. Er kunnen gerelateerde programma’s getoond worden. En diensten voor uitgesteld tv-kijken zoals Uitzending Gemist, of zoals in het geval van de Duitse zender ZDF de Duitse de ZDF Mediathek.

Duitsland loopt voorop met de HbbTV-techniek. In Duitsland wordt deze vorm van teletekst door nagenoeg alle grote omroepen ingezet en wordt het door consumenten veelvuldig gebruikt.

Rode knop op afstandsbediening

De Nederlandse publieke omroep maakt voor HbbTV gebruik van een website die opgeroepen kan worden via de tv. Met een druk op de rode knop van de afstandsbediening krijg je een extra informatielaag over het scherm te zien. Deze lay-over toont onder meer programma’s binnen Uitzending Gemist die je snel kunt terugkijken, informatie over programma’s en een tv-gids met wat er nu op tv is en straks op tv komt.

SKV loopt in Nederland voorop met HbbTV

Op de website van DigitalTV Labs kunt u een Engelstalige whitepaper downloaden waarin de nieuwe tv-techniek goed wordt beschreven. De whitepaper toont ook aan dat HbbTV wereldwijd omarmt wordt.

SKV loopt volgens Home Cinema Magazine samen met een aantal andere kleine kabelaars in Nederland voorop bij de invoering van HbbTV. Veel kabelbedrijven en andere aanbieders van tv-signalen weigeren de nieuwe standaard voor interactieve tv vooralsnog in te voeren. Probleem is namelijk dat deze providers zelf met eigen diensten al gebruik maken van de rode knop op de afstandsbediening die ook voor HbbTV ingezet wordt.

NPO test voor Europese pilot HbbTV

De NPO is betrokken bij enkele pilots die onderdeel zijn van een Europees project. Daarvoor heeft de NPO testers uitgenodigd die gedurende 2014 en 2015 mee werken aan de pilot.

Welke tv’s zijn geschikt voor HbbTV?

Het televisietoestel dat over HbbTV-ondersteuning beschikt moet hiervoor wel met het internet verbonden zijn en ook de decoder moet HbbTV-signalen kunnen doorgeven.

Momenteel kunnen alleen tv’s van Samsung uit 2013 of later gebruik maken van NPO Plus, het HbbTV-platform van de publieke omroepen met Uitzending Gemist tot 365 dagen terug. Andere en oudere tv’s krijgen alleen toegang tot de niet-betaalde versie van Uitzending Gemist. Volgens de NPO komt dit door de eisen die gesteld worden aan de beveiliging van het platform.

De Duitse publieke omroep ARD lanceerde HbbTV al in 2010 op de IFA in Berlijn. Met name de Mediathek – de Duitse versie van Uitzending Gemist – is bijzonder populair.