“Same procedure as last year?” “Same procedure as every year.” Een keer per jaar doet de Duitse tv niet aan nasynchronisatie. Sinds 1963 zenden Duitse en Oostenrijkse tv-zenders ieder jaar op oudejaarsavond traditioneel dezelfde komische sketch uit. Dinner for One. 18 minuten cult tv.

Dinner for One is een komische sketch die in de jaren ’20 van de twintigste eeuw geschreven werd voor het theater door Lauri Wylie.

Miss Sophie viert haar 90e verjaardag. Ze zit denkbeeldig samen met haar gestorven vrienden aan een tafel en laat zich bedienen door haar butler die uiteraard James heet. 

De bekendste versie van de sketch is die met de Britse acteurs Freddie Frinton en May Warden in de hoofdrollen. Deze versie werd in 1963 door de Duitse omroep NDR (Norddeutscher Rundfunk) opgenomen voor televisie, en is sindsdien onder andere in Duitsland en Oostenrijk een vast onderdeel geworden van de televisieprogrammering op oudejaarsavond.

Dinner for One is hierdoor één van de meest herhaalde programma’s ooit. De televisieversie duurt 18 minuten.

Dinner for One is in Duitsland en Oostenrijk cult. De laatste jaren worden er spelshows omheen geprogrammeerd. En er zijn ook al enkele Duitse varianten gemaakt.

De zender NDR heeft Dinner for One oudjaarsdag om 17.35 uur weer uitgezonden. Heeft u de traditie gemist? Bent u nieuwsgierig wat u hebt gemist? Niet getreurd. De sketch staat ook op YouTube. Net als de varianten die er inmiddels in Duitsland zijn gemaakt.

Dinner for One origineel

http://youtu.be/ig6sGqEAoLc

Dinner for One (Otto Waalkes & Ralf Schmitz)

Versie met spookbeeld van Rudy Carell.

Dinner for One (Keuls dialect)

De Keulse versie is de meest recente versie. Het verhaal speelt dit keer in het jaar 2064.

http://youtu.be/362Rocgs7oc