Als abonnee van SKV hoef je in principe niets te missen van de succesvolle Formule 1 carriere van Max Verstappen. Ook zonder Ziggo abonnement kun je Max Verstappen volgen tot achter het stuur. Soms zelfs gratis. We leggen uit hoe het zit en wat je als SKV-abonnee kunt doen.

De overwinning van Max Verstappen werd door ruim 1 miljoen Nederlanders  gezien op het sportkanaal van Ziggo. Abonnees van andere providers, zoals SKV, hebben het gevoel dat ze veel moeten missen of dat ze noodgedwongen een extra sportabonnement moeten afsluiten. Hoe zit dat?

De rechten voor de beelden en interviews op de Formule 1 circuits worden voor veel geld verkocht door FOM, het bedrijf van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. In Nederland zijn de rechten in handen van Ziggo. Voor veel journalisten is het werken daardoor lastig. “Dat stelt andere media en providers inderdaad voor een uitdaging”, zegt journalist Louis Dekker van de NOS.

“Het is puur een rechtenkwestie”, legt Louis Dekker uit op de website van de NOS. De Formule 1-verslaggever komt Verstappen geregeld tegen. “Ik was de dagen voor de race in Barcelona en dan is Max Verstappen net zo toegankelijk als een wielrenner. Hij praat dan heel ontspannen met de journalisten. Je mag alleen niets uitzenden of online zetten van de gesprekken als je geen rechtenhouder bent. Anders ben je de klos.”

Zorgt Ziggo er nu voor dat abonnees van andere providers veel minder kunnen volgen rond Max Verstappen? Niet direct. Abonnees van SKV kunnen de sportkanalen van Ziggo ook volgen. Zij kunnen daarvoor een extra abonnement afsluiten. Het pakket Ziggo Sport Totaal kost 13,65 Euro per maand. Abonnees van Ziggo betalen 14,95 Euro voor dit abonnement.

Ziggo biedt de race soms gratis aan voor de eigen abonnees. SKV abonnees zouden graag zien dat SKV hetzelfde doet. Dat zouden we best willen, maar dat mag niet van Ziggo. En als Ziggo het wel zou willen toestaan zou Bernie Ecclestone of het management van Verstappen er waarschijnlijk nog een stokje voor steken.

Wie de race gratis wil volgen kan dat nog wel doen via de Duitse commerciele tv-zender RTL.

Via de betaalde zenders van Ziggo Sport Totaal kunnen SKV abonnees Max Verstappen tijdens de race tot in de cockpit en in de pitstraat volgen. Ze kunnen zelf regisseur spelen en zelf bepalen welke camerabeelden ze willen zien.

Ziggo biedt voor de eigen abonnees naast de betaalde kanalen ook nog het open sportkanaal Ziggo Sport aan met onder meer het sportprogramma Peptalk van presentator Jack van Gelder. Dit programma is niet te zien via SKV, maar kan door mensen die geen abonnee zijn van Ziggo toch gezien worden via de website Ziggo Sport Totaal of de apps van Ziggo voor Apple en Android smartphones en tablets.