Hoe zit het met de netneutraliteit van een kleine internetprovider als SKV? Kan het Veendammer netwerk de razendsnelle ontwikkelingen wel bijhouden? Vormt de groeiende populariteit van video-on-demand via Uitzending Gemist, Netflix of YouTube een gevaar voor de snelheid van het kabelnet in Veendam? Op deze logische vragen geven we antwoord in dit artikel. En we geven realtime inzicht in het dataverbruik van al onze abonnees gezamenlijk.

Grote internationale providers waarschuwen al geruime tijd dat de snel groeiende populariteit van online video via Uitzending Gemist, RTL XL, Videoland, YouTube en Netflix een onhoudbaar probleem dreigt te worden voor stabiele internetverbindingen. Streaming video zou teveel bandbreedte gebruiken. Deze providers willen een einde aan de netneutraliteit. Er is een stevige lobby gaande in Den Haag en Brussel.

De lobby wil dat diensten die veel bandbreedte gebruiken, zoals bijvoorbeeld Netflix en Uitzending Gemist, internetproviders moeten gaan betalen voor dit dataverkeer. Daarnaast wil de lobby dat internetabonnees speciale duurdere abonnementen moeten afsluiten als zij gebruik willen maken van bijvoorbeeld streaming video.

Vergelijk het met het basisabonnement dat u heeft afgesloten voor tv en de plus-pakketten voor betaalzenders. Als lobby van grote providers zou winnen zou iedereen met een basis internetabonnement mogelijk bijvoorbeeld geen YouTube meer kunnen kijken.

SKV al geruime tijd voorbereid op opkomst streaming video

Het argument van de lobby van grote providers is dat grote succesvolle internetbedrijven als Netflix, Google (YouTube) en Facebook mee moeten betalen aan verbeteringen en capaciteitsuitbreidingen van de grote netwerken. Het zou gaan om grote investeringen.

Wat SKV betreft is de lobby van internetproviders niet nodig. SKV is al geruime tijd voorbereid op de snel groeiende populariteit van video-on-demand. Tijdens het WK-voetbal in Brazilie keken bijvoorbeeld veel mensen via internet naar de wedstrijden en nabeschouwingen. SKV kon aan de hand van de realtime data zien dat zelfs de piekmomenten geen enkel probleem opleverden voor de stabiliteit van het Veendammer netwerk. Er was meer dan voldoende bandbreedte voorhanden.

Abonnees van SKV hoeven dus absoluut niet bang te zijn voor problemen met de bandbreedte als gevolg van de populariteit van Netflix en Uitzending Gemist. Wat ons betreft kijkt u zoveel online video als u wilt. Geen enkel probleem. Op deze pagina leggen we het grote verschil tussen SKV en andere providers uit en waarom SKV netneutraliteit belangrijk vindt.

Beeldkwaliteit Uitzending Gemist

De Nederlandse publieke omroep (NPO) verklaarde begin 2014 op de technische website Tweakers dat de bandbreedte (lees beeldkwaliteit) van Uitzending Gemist voorlopig niet zou worden verhoogd.

Volgens Tweakers zou één anonieme bron binnen een publieke omroep hebben gemeld dat de beeldkwaliteit niet verbeterd zou worden vanwege een deal met de kabelmaatschappijen. “Die betalen de publieke omroep voor doorgifte van de tv-kanalen.”

SKV heeft in ieder geval geen deal met de NPO gesloten. Zo’n deal is volgens SKV ook niet nodig.

Realtime internetgebruik abonnees SKV

Actueel internetverkeer SKV Veendam

Actueel internetverkeer SKV Veendam

SKV kan aan de hand van een realtime grafiek van het internetgebruik van Veendammer abonnees aantonen al geruime tijd klaar te zijn voor de toekomst van moderne streaming videodiensten. Deze grafiek wordt elke 5 minuten ververst.

SKV heeft de beschikbare capaciteit voor de internetverbindingen in 2012 al flink verhoogd van 1 Gb naar 10 Gb. Ruim voldoende voor alle SKV internetabonnees in de gemeente Veendam.

Daarnaast wordt er regelmatig nieuwe apparatuur geïnstalleerd om SKV abonnees een optimale internetverbinding te kunnen bieden en dankzij backupsystemen en reserveverbindingen bij storingen steeds sneller oplossingen te kunnen bieden.

Internet SKV Veendam sneller en stabieler dan adsl

Dankzij de hoge capaciteit van 10 Gb kan SKV in Veendam, Wildervank, Bareveld, Borgercompagnie, Ommelanderwijk en Zuidwending veel snellere internetverbindingen bieden dan adsl-concurrenten als KPN, Telfort, Vodafone en Tele2.

Identieke up- en download interessant voor bedrijven

Het SKV netwerk heeft meer dan voldoende bandbreedte beschikbaar voor alle abonnees. Zowel voor up- als download. SKV biedt abonnees als een van de weinige internetproviders in Nederland ook identieke up- en downloadsnelheden. Dat is vooral interessant voor gamers, mensen die regelmatig videobestanden uploaden en voor zakelijke toepassingen.

Zelfs bij piekmomenten is er overcapaciteit, waardoor de snelheid die volgens het abonnement geboden wordt ook daadwerkelijk geboden kan worden. Dat is meteen ook het grote verschil en voordeel dat abonnees merken die overstappen van adsl naar het kabelnet van SKV in Veendam.

Verschil kabelnet Veendam met adsl-provider

In tegenstelling tot de snelheid van kabelinternet is de snelheid van adsl-internet als gevolg van diverse factoren minder stabiel. Adsl-abonnees die verder van een basisstation van de provider af wonen hebben een langere internetsnelheid dan adsl-abonnees die dichtbij een wijkcentrale wonen.

Abonnees van het kabelnet van SKV Veendam hebben daar dankzij de overcapaciteit aan bandbreedte op het Veendammer netwerk geen last van.